Naozaj sme iní

10 mája, 2011

Michal Patarák píše dobre, zaujímavo, pekne, fundovane a pritom aj s pokorou, aká sa už dnes často nevidí. Aj preto ho mám vo svojej čítačke. I vyrukoval s článkom o feminizme:

Moderná pseudovedecká propaganda tohoto hnutia už akoby nechce zrovnoprávniť muža a ženu, ale ich stotožniť … vzťah muža a ženy berie ako vzťah sily, teda ako súperenie o moc a vychádza z pozície domnelej subordinácie žien voči mužom, ktorá na Západe prakticky vymizla

… podstatnou závadou feminizmu je, že sa vyvíja v prostredí sociálnych a filozofických vied, ktoré sú úplne odtrhnuté od vied biologických … (Biológia) uznáva vzťah muža a ženy (a fylogeneticky samca a samice) za komplementárny, to jest dopĺňajúci sa a nie kompetitívny, to jest súperiaci. … Abiologičnosť feminizmu siaha až tak ďaleko, že sa dokonca ani nenamáha uvažovať nad biologickými odlišnosťami mozgu muža a ženy, ako aj nad hormonálnymi reguláciami vyššej nervovej činnosti, ktorá je u oboch pohlaví odlišná. V mnohých regiónoch centrálnej nervovej sústavy sú u muža a ženy rozdielne neuromediátory a neuropeptidy, ktoré sprostredkovávajú niekedy obom pohlaviam spoločné, inokedy však úplné rozdielne pochody.

… Feminizmus je ako každý postmodernizmus chaotický, dekomponujúci a rozrušujúci. … Ale vďaka „hodnotám“, ktoré vyznáva … naša civilizácia … vymiera. A tak za chvíľu paradoxne vymrú aj feministky.

Navnadil som vás? Tak si to choďte prečítať celé: Feministky, feministky, kde vás ľudia berú?

A urodil sa mi k tomu malý, osobný komentár – aby nezapadol prachom kdesi na Facebooku, píšem si ho i sem:

Snaha o emancipáciu žien má svoje dôležité miesto v našej histórii – a možno aj v našej prítomnosti. A jedným dychom dodávam, že ešte stále je medzi osobami mužského pohlavia priveľa ‚hajzlíkov‚, ktorým by mali ‚priškripnúť gule do zveráku‚. Akonáhle sa však feminizmus vybral cestičkou, ktorú Michal Patarák kritizuje, vykopal hrob sám sebe.

Pretože nie sme rovnakí, sme „len“ rovnocenní – a pritom nádherne odlišní a vzájomne sa dopĺňajúci.

A tak radikálne formy feminizmu, ktoré všade vidia falické symboly a vo všetkom nachádzajú prejavy mužského šovinizmu, sú nepriateľské úplne voči všetkým: nielen voči mužom, ale aj voči ženám, ktoré sa tešia z toho, kým sú, a dokonca aj voči samotným hlásateľom/kám týchto radikálnych myšlienok…