SME.sk | Česká polícia rozlúštila záhadu otráveného nápoja

26 januára, 2009

Polícia teraz zvažuje, ako prípad posúdi a či mladíkov kvôli ich travičskému pokusu obviní.

via SME.sk | Česká polícia rozlúštila záhadu otráveného nápoja.

Nevydarený kanadský žartík dvoch študentov vyššieho ročníka SOU mohol skončiť tragicky. Našťastie neskončil. Treba však povedať pár vecí:

  • Moje dlhoročné skúsenosti s dobrovoľníckou prácou s deťmi a mladými ľuďmi mi neraz potvrdili, že už cca 10-12 ročné „ešte-takmer-deti“ sú schopné a ochotné vedome a dobrovoľne prevziať zodpovednosť dospelých ľudí.
  • Na základe vyššie uvedeného sa odvážim povedať, že študenti „vyššieho ročníka SOU“ znamená takmer dospelých ľudí vo veku cca 17 rokov. Takže v žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o neschopnosti uvedomiť si následky konania, ako by to bolo v prípade predškolákov. (Jedine, že ich vyhlásime za nespôsobilých na právne úkony a volebné právo im radšej nikdy nedáme.) Od ľudí v (takmer) dospelom veku oprávnene očakávame, že budú schopní posúdiť následky svojho konania. A majú byť schopní niesť za svoje konanie zodpovednosť.
  • Ak niekto nasype do fľaše s vodou spolužiaka jed na krysy, nemalo by sa to prejsť mávnutím rukou ako „klukovina“. Nejde o to, aby boli posadení do basy – ale nemôžeme k zodpovednosti jednotlivcov zaujať laxný prístup. Pretože to bude mať tragické následky pre samotných páchateľov a neskôr pre ich ďalšie obete.
  • V neposledom rade aj bez ďalších doplňujúcich informácii môžeme vysloviť podozrenie, že jed na krysy je len vyvrcholením širšieho problému šikanovania na školách. Stavím svoj mesačný príjem, že v prípade dostatočného vŕtania sa v probléme by sme takýto problém dokázali. A to tiež nie je problém, ktorý by sme mali nechať nepovšimnutí.