Neviete zaujať klienta?

24 januára, 2009

Nanúťte sa s pomocou politickej moci!

Európska komisia obvinila Microsoft z porušovania európskej legislatívy v oblasti konkurencie. Predbežné stanovisko Bruselu konštatuje:

„Tým, že Microsoft viaže Internet Explorer s operačným systémom Windows, narúša konkurenciu medzi webovými prehliadačmi, podkopáva produktové inovácie a v konečnom dôsledku obmedzuje výber spotrebiteľa,“

Spor Európskej komisie a Microsoftu ohľadom o integrácii prehliadača MS Internet explorer do operačného systému Windows trvá už rok. Spor sa začal na priamy podnet spoločnosti Opera Software a ďalších konkurentov Microsoftu.

Opera jasá a v „mene všetkých užívateľov internetu“ chváli Európsku komisiu za uskutočnenie krokov smerujúcich k obnoveniu konkurencie na trhu, ktorý Microsoft dusil viac ako desať rokov:

“On behalf of all Internet users, we commend the Commission for taking the next step towards restoring competition in a market that Microsoft has strangled for more than a decade. The Commission’s Statement of Objections demonstrates that the Commission is serious about getting Microsoft to start competing on the merits in the browser market and letting consumers have a real choice of internet browsers,” Jon von Tetzchner, Chief Executive Officer, Opera Software.

Opera, kvalitný prehliadač, milovaný svojimi fanúšikmi, má bezvýznamný trhový podiel, podľa spoločnosti Net Applications má na trhu internetových prehliadačov menej ako 1%. Napriek dlhoročnému pôsobeniu na trhu ju predbehol už aj nový Google Chrome.

Opera sa nevzdáva. Ak nedokáže zaujať bežných užívateľov, svoj nádeje vkladá do právnych nástrojov a politickej moci. Ako upozornil Daniel Dočekal na JustIT.cz CTO Opery Hakoen Wium Lie si sníva svoje (mokré) sny:

There are many options. Like you suggest, it would be easy to add browsers to the Windows distribution and let the user make the choice. It should also be possible to configure Windows Update so that subscribers are asked which browser they prefer to install — IE8, Opera, or Firefox, perhaps?
Rozhovor na bloku ZDNet

Ktovie, možno sa dočkáme toho, že Microsoft naozaj bude musieť pridávať na svoje inštalačné DVD aj inštalačné súbory alternatívnych internetových prehliadačov, a potom multimediálnych prehrávačov, kancelárskych balíkov, počítačových hier, antivírových a bezpečnostných riešení a nakoniec sa bude operačný systém dodávať na hŕbe inštalačných médiách ako voľakedy veľmi dávno, keď človek na inštaláciu potreboval kôpku diskiet. A potom sa môžeme tešiť aj na to, že veľké pekárne budú musieť vo svojich predajniach povinne ponúkať aj chlieb a rožky každej minipekárne v meste. A tá časť o Windows Update? Už sa teším, keď bude pošta, zabudnutá v časoch socializmu, povinná distribuovať zásielky kuriérskych firiem. Alebo mi niekto chce tvrdiť, že to je „iné“?