List Ježiškovi

3 decembra, 2009

Každý rok si hovorím, že to nenechám na poslednú chvíľu. Že darčeky pre svojich blízkych pripravím skôr. A ako to už býva mojim dobrým zvykom, každý rok to opäť riešim na poslednú chvíľu. Tento rok je výnimka. Začal som sa tejto téme venovať v predstihu – už v novembri som sedel nad zoznamom komu-čo a prehrieval som mozgové závity. A do toho prišiel e-mail od brata, ktorý zaslal všetkým súrodencom (krátené):





Rozhodol som sa, že vám takto – ešte relatívne dlho pred sviatkami – napíšem niečo „organizačné“, co by som tento rok rád zrealizoval..
Včera pri sledovaní jedného klipu mi opäť raz došlo, že napriek všetkému čo nás trápi a ťažkým životným situáciám, sa stále mame GENIÁLNE v porovnaní s drvivou väčšinou ľudí na svete.

Rozhodol som sa teda pre jednu „supervianočnú akciu“ a chcem vás poprosiť, aby ste mi ju odobrili. Ak chcete, môžete sa aj pridať – v malej či väčšej miere, to je jedno – ja jednoducho tento rok nechcem žiadne darčeky.

Hlavná pointa je v tom, že by som bol rád, keby každý z nás mohol obdarovať niekoho, kto to naozaj potrebuje. Vo vašom okolí sa určíte nájdu ľudia, ktorým aj zdanlivo smiešna suma pomôže… Táto akcia sa nevzťahuje na deti.

No a na zaver, ak by ste vedeli o niekom kto trie ozajstnú biedu a myslite si že by sa mu cudzia pomoc zišla, dajte mi prosím vedieť..

S pozdravom váš brácho

Takže milí moji priatelia – ja sa chcem k bratovej výzve pripojiť. Neprosím si žiadne darčeky. Radšej pomôžme niekomu, kto to naozaj potrebuje. Ak ste plánovali investovať niečo do mojej maličkosti, prosím, presuňte svoj vyčlenený rozpočet k niekomu „cudziemu“. To ma naozaj poteší! 🙂 Všetci moji súrodenci i naši rodičia sa už k výzve pripojili.

A Vy ostatní, ktorí ste neplánovali investovať priamo do mojej maličkosti, ale táto myšlienka sa Vám páči – smelo sa pridajte vo svojom vlastnom kruhu. Oslovte svojich osobných „Ježiškov“. Nech vedia, čo od nich na Vianoce chcete.



Že neviete o nikom cudzom vo svojom okolí, kto by potreboval pomoc, koho by ste mohli obdarovať? V takom prípade je tu niekoľko projektov, ktoré spájajú darcov a ľudí, ktorí potrebujú pomoc, alebo ľudí, ktorí pomáhajú ďalším:


  • www.dakujeme.sk – projekt združenia WellGiving. Mám s nimi veľmi dobré skúsenosti, odporúčam. Obdarovať môžete jednotlivcov, ktorí potrebujú pomoc i široké spektrum organizácií, ktoré sa venujú pomoci svojmu okoliu. WellGiving stojí aj za projektami Dvepercenta.sk a CharityShop.sk.


  • www.dobryanjel.sk – pravdepodobne najznámejší darcovský projekt, zameraný na pomoc rodinám, v ktorých rodičia alebo deti trpia na rakovinu alebo inú zákernú chorobu.


  • www.dobrakrajina.sk – projekt nadácie Pontis, ktorý umožňuje podporiť konkrétne projekty vybraných neziskových organizácií.




Doplnené:
Mnoho ľudí naokolo žije s pocitom závisti, lebo vždy existuje niekto, kto sa má „lepšie“. Častokrát prehliadame skutočnosť, že väčšina ľudí na svete sa má horšie ako my. Myšlienku obdarovať niekoho, komu obdarovanie pomôže, považujem za skvelú. Myšlienku obdarovať niekoho úplne cudzieho, s kým nemám žiaden vzťah a voči komu nemám žiadne záväzky, považujem za očarujúcu. A keďže nie je možné, aby jednotlivec sám pomohol celému svetu, potrebujeme tých jednotlivcov viac. Jednou z možností, ako tým ďalším jednotlivcom „uvoľniť ruky“, je vzdať sa vlastných darčekov a presmerovať ich rozpočty do niečoho podobného. Ale možností obdarovávať je v skutočnosti množstvo. A nemusí to byť len na vianoce.