Vypnite internet

6 februára, 2009

Obraz prvý:
Na jeseň roku 2006 spoločnsoť Copiepresse, združujúca vydavateľov tlače v Belgicku, vyhrala súdny spor s firmou Google. Súd zakázal Googlu zobrazovať obsah novín v službe news.google.be. Google zareagoval skutočne veľkoryso 😀 a dotknuté noviny úplne odstránil z vyhľadávania. U Dusofta som sa vtedy nevedel rozhodnúť, či je to dobre – a máme sa tešiť z toho, ako idioti dostali po nose, alebo či je to zle – keď jedna súkromná firma má takú veľkú kontrolu nad obsahom na sieti.

Mimochodom, keď idiotom konečne došlo, ako si nakadili do vlastného hniezda, láskykotne Googlu dovolili, aby ich obsah indexoval a začal im posielať návštevníkov.


Obraz druhý:
Mesto pre svojich obyvateľov a návštevníkov prevádzkuje mestský park. Jedného dňa sa v parku odohral zločin. Neznámy páchateľ prepadol nevinného okoloidúceho. A čo urobili orgány činné v trestnom konaní? Prokurátor obžaloval primátora a ďalších zamestnancov mestkého úradu, pretože podľa neho sa prepadnutie vôbec nemalo odohrať.

Že je to absurdné? Podľa talianov ani nie.


Obraz tretí:
Na Google Video ktosi zverejnil trojminútové video, v ktorom skupinka štyroch teenagerov šikanuje svojho spolužiaka, postihnutého Downovým syndrómom. Video bolo krátko po zverejnení administrátormi webu odstránené a Google sa rodine poškodeného ospravedlnil. Milánsky prokurátor Francesco Cajani a jeho kolegovia sú však presvedčení, že video sa na webe vôbec nemalo objaviť. A za to, že sa objavilo, by viceprezident spoločnosti David C. Drummond a s ním ďalší traja zamestnanci Googlu mohli ísť sedieť do basy, kľudne aj na pár rokov. Google plánuje svojich ľudí razantne brániť.

Na prípad som narazil náhodou, pretože sudca odložil pojednávanie z plánovaného 3.februára na 18.2. A hneď som si spomenul na belgické noviny. Ak by som bol majiteľom Googlu 😀 smelo by som svojich ľudí chránil podobným spôsobom. Pokiaľ totiž prevádzkovateľ nejakej služby, ktorá je verejne a zdarma prístupná, zodpovedá za všetky činy uživateľov, potom je skutočne lepšie žiadnu takúto službu neposkytovať. Obyvateľom Talianska by som pri pokuse o prihlásenie sa ku akejkoľvek google službe zobrazil oznámenie:

Je nám ľúto, ale podľa talianskeho práva a podľa vašich predstaviteľov sme zodpovední za všetky činy užívateľov našich služieb. Naša spoločnosť však nechce vystavovať svojich zamestnancov riziku, že budú potrestaní za nezodpovedné konanie niekoľkých jednotlivcov spomedzi vašich občanov. Preto pre vás požadované služby až do ostránenia tejto hrozby nemôžeme poskytovať.

Koľko by trvalo, kým by prokurátori boli defenestrovaní? Padla by aj vláda?

Taliani, máte šťastie! 😀 Nie som majiteľom googlu a tak vám túto čertovinu nevyvediem. Navyše, etika a biznis sú nesúmiestne a nesúčasné fenomény (via Piki) a tak Google síce vyjadrí svojim zamestnancom podporu, verejne prehlási ako ich bude brániť, poskytne im najlepších právnikov, postará sa o pozitívne PR – a pokiaľ súd prehrajú, možno im bude do väzenia každý týždeň posielať balíčky. Ale z trhu sa pre pár ľudí nestiahne a nepripraví sa o príjmy z celého talianskeho trhu…


Obraz záverečný:
…na druhej strane, pre niekoho iného by takýto scenár možno mohol byť dobrou správou. Napríklad jedna mladá učiteľka (ehm, vidíte, ako sa posúva moja definícia pojmu mladá, keď starnem) urobila v súkromí niekoľko kapitalnych chýb a ako samoživiteľka to teraz nebude mať ľahké. Pokiaľ vysúdi nejaké to odškodné za zverejnenie porna od všetkých médií, ktoré ho v honbe za senzáciami priniesli do každej českej domácnosti, mohla by si trochu vypomôcť.