Chcete prácu? Nezabudnite, ako o ňu (ne)žiadať.

24 augusta, 2009

Prehŕňam sa haldou životopisov a žiadostí o prijatie do zamestnania. A bavím sa. Je fascinujúce, aké obrovské množstvo ľudí nedokáže úspešne vyriešiť ani takú triviálnu úlohu, akou je odoslanie e-mailovej správy s prílohou. Najmä ak na druhej miske váh stoja „ich“ prachy, ktoré by mohli zarobiť v novom zamestnaní.

Ak hľadám nového človeka, mojou úlohou nie je dať vám prácu. Mojou úlohou je nájsť človeka, ktorý bude pre môj team prínosom. Ak chcete byť v mojom teame, vašou úlohou je presvedčiť ma o tom, že práve vy ste tým správnym človekom. Ak nechcete byť v mojom teame, alebo je vám to jedno, ušetrite si čas a námahu a radšej mi nič neposielajte. Ak to však chcete skúsiť, na webe nájdete množstvo informačných zdrojov o tom, ako správne napísať životopis, ako sa uchádzať o prácu, ako sa vyvarovať zbytočných chýb. Pred odoslaním svojho kreatívneho výtvoru sa na tie dobré rady kuknite aspoň jedným očkom. Predídete tak zbytočnému sklamaniu.

Už dávno som sa presvedčil, že špičkový životopis ešte nemusí nevyhnutne znamenať, že človek, ktorý sa za ním skrýva je skutočne človekom, ktorého hľadám. Aj z kandidátov, ktorí na prvý pohľad pôsobili ako sivý priemer, sa nakoniec vykľuli skvelí ľudia, fantastickí kolegovia, s ktorými je radosť pracovať a ktorých mám rád. Naopak, niektorí ľudia, ktorí pri prvom kontakte pôsobili skvelým dojmom, nakoniec zlyhali. Samostatnou skupinou sú však tí, ktorí si to kazia od prvého okamihu. Počas uplynulých rokov som sa opakovane presvedčil, že existuje korelácia medzi problémovým človekom a spôsobom, akým sa prezentuje už v prvom okamihu, keď na mojom stole pristane jeho životopis a žiadosť o prijatie do zamestnania. (Alebo niečo, čo uchádzač považuje za ich uspokojivú alternatívu.) Tu je pár postrehov z posledných desiatok žiadostí:

E-mailová adresa:

Nehanbite sa za svoje meno! Ak idete nezáväzne chatovať, zvoľte si nick podľa vlastnej chuti. Ale ak posielate oficiálnu žiadosť o prijatie do zamestnania, prvé body strácate, ak ju pošlete z „nedôveryhodnej“ e-mailovej adresy. Adresy kvietocek@nieco.sk, zabka@nieco.sk alebo sexyca478@nieco.com vzbudzujú úsmev. Ale nevzbudzujú dôveru ani vo vaše schopnosti, ani vo vašu osobnú zrelosť. Nechajte takéto adresy pojašeným pubertiačkam a skúste sa predstaviť z e-mailovej adresy v tvare meno.priezvisko@domena.com. Aj doména, z ktorej ste žiadosť poslali, prezrádza veľa: azet.sk je síce podľa návštevnosti populárny poskytovateľ služieb na Slovensku, ale spolu s pokútnym nickom vytvára vražednú kombináciu. (Ak neviete prečo, spýtajte sa v komentároch). Nič ešte nie je stratené, ak ma zaujmete obsahom vašej žiadosti, je možné, že sa uvidíme. V tomto okamihu sa však prepadávate na koniec zoznamu vhodných kandidátov.

Nikdy, ale naozaj nikdy neposielajte žiadosť o prijatie do zamestnania z cudzej e-mailovej adresy. Najvtipnejšie sú prípady, ak e-mail príde z mužskej e-mailovej adresy, kde je podpísaná žena s úplne iným priezviskom. Pre mňa to znamená, že odosielateľ v skutočnosti nemá vlastný e-mail. A to v dnešnej dobe znamená, že sa rozlúčime ešte skôr, ako sme sa spoznali. Ak ste zmenili svoje priezvisko, vytvorte si aj nový e-mail.

Neposielajte hromadný e-mail. Ak medzi adresátmi vidím hŕbu ďalších firiem – konkurenciu, ale niekedy aj firmy z úplne iných sektorov – zjavne nie ste človek pre môj team. Vaša žiadosť putuje do koša.

Predmet e-mailu:

Denne dostanem 100-150 e-mailových správ. Drvivá väčšina z nich je od živých ľudí a vyžaduje si z mojej strany nejaký úkon (zobrať na vedomie, stručne odpovedať, delegovať úlohu, naplánovať riešenie, atď.) Na ich spracovanie môžem vyčleniť len veľmi obmedzený čas. Ak Vaša žiadosť o prijatie do zamestnania neobsahuje žiaden predmet, alebo ak je predmet ničnehovoriaci („dobry den“, „sprava“) Váš e-mail pravdepodobne skončí v koši skôr, než si ho poriadne dočítam. Naučte sa správne písať predmet správy. Už z neho musí byť jasné, že sa uchádzate o prácu. Ak doň vpašujete pozíciu, o ktorú sa uchádzate, ste na dobre ceste.

Formálna a obsahová štruktúra:

Neuviesť svoje telefónne číslo je hrubá chyba. (Uviesť chybné telefónne číslo je kapitola sama o sebe.) Ak dnes zabudnete telefónne číslo, zajtra prídete neskoro na svoj prijímací pohovor a pozajtra neprídete do práce, zabudnete vybaviť dôležitú úlohu alebo nám spôsobíte inú škodu. Teda, za predpokladu, že by som vám dal šancu. Takú chybu však neurobím.

Ak všetko, čo máte na srdci, vtesnáte do jediného súvislého neštrukturovaného bloku textu, môžete si vydýchnuť po namáhavej práci a potom začať nanovo. Prezradím tajomstvo: to, čo chcete prezradiť zo svojej osobnej a profesionálnej histórie, patrí do životopisu. Dôvody, prečo chcete byť v mojom teame a čím môžete prispieť, patria do motivačného listu. Ten kľudne môže byť v texte správy, nepotrpím si na samostatnú prílohu. A ak použijete taký prevratný vynález, akým sú odstavce, pravdepodobne si to aj prečítam. Ak však dostanem dve strany súvislého textu, v ktorom je namixovaný koktail zo všetkého možného, jeho lúštenie prenechám iným masochistom.

Začať konštatovaním, že niečo také ste ešte nikdy nerobili, je síce úprimné, ale veľmi nešťastné. Ste súčasťou riešenia? Alebo súčasťou problému? Alebo samostatný ďalší problém? Nikto nevie všetko (hoci pár „vševedkov“ sa nájde na každom rohu). Ak nemáte prax, môže to byť výhoda – nie ste pokazený zlozvykmi niektorých profesií či pracovných miest. Radšej zdôraznite svoj potenciál a tie vlasnosti, ktorými dokážete kompenzovať nedostatok skúseností.

Mám rád jasné, stručné a štruktúrované informácie. E-mail, ktorý obsahuje jedinú vetu: „Dobrý deň, posielam vam svoj životopis. Juraj“ je skutočne stručný. A rovnako stručné bude aj moje rozhodnutie. Ak nikde neuvediete, o akú pozíciu máte záujem, môžem to skúsiť vyveštiť z krištáľovej gule. Alebo môžem dať šancu iným uchádzačom. Darmo bude priložený životopis formálne správny. V ideálnom prípade by malo byť z textu jasné, že vám je jasné, komu a prečo svoju žiadosť posielate. Meno človeka, ktorý sa ňou bude zaoberať nie je dôležité – dôležité je, že viete čo robí firma, ktorú oslovujete a viete prečo chcete pracovať práve pre ňu.

Po istej dobe začnú v kolektíve vznikať aj osobné vzťahy. Keď niekedy, po náročnom dni, v ktorom urobíme kusisko dobrej práce, skočíme na pivo alebo kofolu, vznikne priestor aj na dôvernejšie rozhovory. V takej situácii mi môžete prezradiť, kto sú vaši rodičia, kto z príbuzných už zomrel a kedy sa narodili vaši súrodenci. Ak však týmito informáciami obsadíte polovicu prvej strany vo vašom životopise, na pivo alebo kofolu vás nikdy nepozvem.

NEKRIČTE NA MŇA! – písať všetko KAPITÁLKAMI je neslušné. A neslušných ľudí do teamu nechcem. Prajem veľa šťastia pri hľadní práce – ale na inom mieste. Dovidenia!

Kľudne by som mohol pokračovať ďalšími desiatkami podobných, väčších či menších neduhov. Ale na čo? Kto má vážny záujem získať prácu, dá si záležať na tom, aby svojho potentciálneho zamestnávateľa zaujal. Kto túto konkrétnu prácu v skutočnosti nechce, sám sa diskvalifikuje väčšinou hneď na začiatku. A ak by úplnou náhodou záujem bol, ale uchádzač je taký idiot, že nedokáže o prácu ani len požiadať, je len dobré, že to vieme zavčasu.

Mimochodom, médiá majú plnú hubu rečí o kríze, nezamestnanosti a tak podobne. Aj od ľudí naokolo počúvam, ako sa ich známi veľmi snažia nájsť sí zamestnanie a nedarí sa im to. No po pár desiatkach dnešných žiadosťí (a „žiadostí“) a životopisov (a „životopisov“) si kladiem otázku: kde sú všetci tí skvelí, šikovní, flexibilní, zodpovední a neviemešteakí ľudia, ktorí sa z objektívnych príčin a bez vlastného zavinenia ocitli bez zamestnania? Práce tu mám neúrekom. A rád sa o ňu podelím.

5 komentárov to “Chcete prácu? Nezabudnite, ako o ňu (ne)žiadať.”

  1. dusofton 25 aug 2009 at 10:28

    S velmi podobnymi zltaninami CV, chybami v emailoch, ci dokonca v CV sa stretavam aj ja. A rovnako na ne reagujem. email @azet ma 100% sancu skoncit v kosi (hlavne ak mu predchadza sexy adresa typu grrl209, kulturista45 a pod.).

  2. mekelleon 10 okt 2009 at 08:51

    momentalne riesim presne rovnaky „problem“. Kralom je uchadzac, ktory napisal: „sice som danu vec nestudoval, nemam v nej skusenost a ani ju nejak nesledujem, ale chcel by som si vyskusat, ci je naozaj taka narocna ako sa hovori“

  3. stakhanon 09 jún 2010 at 22:16

    velmi dobry „clanocek“, velmi mi pomohol pri mojej prvej serioznej ziadosti o zamestnanie…vdaka

  4. Monikaon 11 nov 2010 at 23:31

    dobreee celkom som sa pobavila a zaroven uvedomila realitu, bohuzial, i ked to nema nic s mojou profesiou, zaujalo

  5. lukcoon 26 mar 2015 at 19:46

    Veľmi dobre si je aj uvedomiť že je nutné poslať aj ziadost o prijatie do zamestnania. Vtedy sa aspon nestratite v kope, ked posielate aj nieco navyse.

    /EDIT ADMIN: link z komentáru odstránený