Turecké siroty

12 novembra, 2008

V aktuálnom .týždni ma zaujala krátka noticka, podľa ktorej vojvodkyňa z Yourku, Sarah Ferguson, inkognito navštívila turecké detské domovy a získala tam šokujúce zábery o desivej úrovni starostlivosti. Tí, ktorí ma poznajú osobne vedia, že toto patrí medzi moje srdcové témy. Takže som neodolal a vyštartoval získavať ďalšie informácie. Uznávam, boli americké prezidentské voľby. A aj na Slovensku sa tiež dialo všeličo dôležité. Napríklad sa riešil slovensko-maďarský futbal. Takže táto téma slovenské médiá akosi nezaujala. Ešteže máme zahraničné zdroje.

Aspoň v skratke: pani vojvodkyňa, jej dcéry a spravodajský tím televízie ITV1 sa inkognito vydali na cestu po detských domovoch v Turecku a Rumunsku. Skrytou kamerou natočili dokument, ktorý odvysielala televízia ITV1 vo štvrtok 6.11.2008 o 21:00 a v piatok 7.11.2008 o 20:00. Šokujúce zábery, ktoré televízia priniesla, ukázali zamrežované okná, deti priviazané k posteliam alebo stoličkám, deti so zviazanými rukmi – najlepšie za chrbtom, alebo priviazané členkami ku železným tyčiam postelí. Deti, oblečené spôsobom, ktorý z odevu robil zvieraciu kazajku. Reportérsky tím hovoril o zápachu moču, potu a zvratkov. Holé steny, bez podnetov, bez hračiek, starostlivosti či nežnosti, o emocionálnych vzťahoch – láske ani nehovoriac. Chlapec zavretý v skrini, pretože podľa pracovníkov bol príliš hyperaktívny pre detskú postieľku. Stovky postieľok, stovky detí – ponechané po celý deň v postieľkach, bez dostatočného pohybu. Tie najmenšie kŕmené len poležiačky, bez toho, aby ich ktokoľvek kedykoľvek zobral na ruky. Nevymenené plienky. Zavreté v miestnostiach, bez priameho slnečného svetla, niektoré ležiac na holej zemi, otupené, traumatizované, deprivované.

Reakcia tureckých predstaviteľov bola typicky politická: obvinili Sarah Ferguson z toho, že sa snaží poškodiť imidž ich krajiny a zabrániť vstupu Turecka do Európskej únie. Bola by to úsmevná reakcia, keby za ňou nestáli osudy stoviek detí, ktoré turecký štátny systém „starostlivosti“ trvalo, celoživotne poškodzuje.

A ja sa pýtam sám seba, ako by dopadlo Slovensko, ak by podobná tajná misia prebehla slovenskými zariadeniami, do ktorých sme odložili naše deti. Skúsim o tom napísať v pokračovaní…

Ani Rumunsko nedopadlo najlepšie: