Slovenská obchodná inšpekcia potešila

2 decembra, 2008

Zahračničný spam ma v zásade až tak veľmi neobťažuje. Niežeby nebol. Ale kombinácia serverových a lokálnych riešení je relatívne postačujúca. A priznávam, že do hry vstupuje aj tichá rezignácia pre nemožnosť efektívne sa brániť právnymi, resp. netechnickými prostriedkami. O to viacej hnevá miestny spam, zasielaný slovenskými spamermi.

Občas sa objaví reklamný e-mail od rôznych drobných remeselníkov a podobných živnostníkov, ktorí pôsobia dojmom, že práve objavili internet a založili si svoju prvú e-mailovú schránku (väčšinou na azete a podobných pokútnych freemailových službách). V prípade ich zúfalých pokusov len mávnem rukou a nevyžiadanú reklamu bez slova a bez reakcie mažem.

Druhú skupinu slovenských spamerov tvoria rôzni iniciatívni pracovníci a markeťáci, ktorých napadla „geniálna“ myšlienka získavať nových klientov prostredníctvom e-mailovej komunikácie. Kombinácia tejto nutkavej potreby s neznalosťou netikety a minimálnym právnym povedomím je vražedná.

V drvivej väčšine prípadov sa snažím najprv o upozornenie pomocou mojej šablóny. Je to rázne a jednoznačné, ale zároveň slušné a vecné. Doteraz to vždy stačilo. (s jedinou výnimkou, ktorú čo nevidieť začnem riešiť)

Ako poslednú možnosť si nechávam podnet na Slovenskú obchodnú inšpekciu. O tejto možnosti viem už pár rokov, zatiaľ som ju však nepoužil. Nechávam si ju pre nenapraviteľných, ktorým dobre mienená rada nepomôže, alebo pre tých, ktorí si o to vyslovene koledujú. Ako napríklad:

Spam autopožičovňa APBA

O riešení tohto spamu prostredníctvom SOI rozhodli 2 veci:

  • stupídne arogantno-ignorantské tvrdenie: „Mail-kontakt na Vás sme získali na verejne dostupnom vyhľadávacom portáli. Preto sa nejedná o spam.“
  • skutočnosť, že v poli „Komu“ je uvedených 899 e-mailových adries.

A tak som si napísal svoj prvý podnet:

Subject: Podnet na presetrenie porusenia zakona c.147/2001 Z.z. o reklame

Dobry den,

obraciam sa na Vas si ziadostou o presetrenie konania spolocnosti APBA s.r.o.

Som jednym z 900 adresatov, ktorym spolocnost APBA s.r.o. v nedelu 19.10.2008. zaslala e-mail s reklamnym obsahom. Zaslanie akychkolvek e-mailovych sprav od spolocnosti APBA s.r.o. som si nevyziadal a na zasielanie reklamnych sprav som neudelil svoj predchadzajuci suhlas.

Domnievam sa, ze tymto konanim spolocnost APBA s.r.o. porusila § 3 ods. 6 zakona c.147/2001 Z.z. o reklame.

V prilohe Vam zasielam predmetny e-mail vo formate EML.

Za presetrenie vopred dakujem!

S pozdravom

Ladislav Dolinka

Následne som sa obrnil božskou trpezlivosťou, pretože dobre vieme, že „Slovenská obchodná inšpekcia pri prešetrovaní podaní nie je viazaná žiadnymi termínmi„. Trpezlivosť skutočne bola na mieste. Odpoveď SOI si ku mne našla cestu až posledný novembrový pracovný deň:

Vec: Oznámenie k podaniu č. 1075/2008

Vážený spotrebiteľ,

na základe Vášho podania vykonali inšpektori SOI kontrolu v autopožičovni APBO s. r. o., Bratislava, na Komárnickej ul. č. 1 v Bratislave.
Kontrolou sme zistili, že prevádzkovateľ ku kontrole nepredložil od Vás ako príjemcu reklamy predchádzajúci súhlas na šírenie reklamy, ktorú Vám zaslal.
Na základe zistených skutočností boli pripravené podklady pre začatie správneho konania za účelom vyvodenia postihu Inšpektorátom SOI pre Bratislavský kraj voči zodpovednému podnikateľskému subjektu.

S pozdravom

Ing. Lubomír O p á l k a v.r.
riaditeľ Inšpektorátu SOI so sídlom v Bratislave
pre Bratislavský kraj

Som rád, že v mojom prípade som sa nedočkal alibizmu, ako pred časom zažil Martin Husovec. Rovnako som rád, že má zmysel obracať sa na SOI. Hoci im to trvá nejaký čas, nakoniec sa k výsledku dopracujú. Uvidíme, či konanie orgánu štátnej správy bude na prevýchovu našich lokálnych spamerov postačovať – alebo budeme musieť pristúpiť k lynčovaniu, ktoré svojho času navrhoval Rony. 🙂

Dodatok: Priatelia, ešte stále neviete, ako sa na sieti slušne správať? Tak sa prosím vrhnite na štúdium.