Najftipnejšia faktúra

26 apríla, 2008

Prišlo tento týždeň:

Fakturujeme Vám nasledujúce služby:
Zápis do internetového katalógu firiem ABC.sk.
Obdobie: 1.5.2008 – 30.4.2009.
Suma 1071,- Sk.

Vaša firma bola doteraz BEZPLATNE zapísaná v katalógu ABC.sk na základe registrácie do vyhľadávača Best.sk vykonanej prostredníctvom internetového formulára. Uvedené údaje o Vašej firme sú zverejnené na adrese www.abc.sk, www.infobank.sk a prepojené zo slovenským vyhľadávačom www.best.sk. Týmto Vám ponúkame ďalšie pokračovanie Vašej prezentácie, ktoré je spoplatnené sumou len 900 Sk bez DPH ročne (1071 Sk s DPH). Prípadené zmeny údajov nám môžete kedykoľvek bezplatne nahlásiť e-mailom alebo poštou.

To akože naozaj? Urobiť mirror existujúceho – ale bezvýznamného katalógu a umiestniť ho na ešte bezvýznamnejšie miesto na sieti má vôbec nejakú hodnotu?

Som zvyknutý platiť za skutočné služby, ktoré prinášajú reálnu hodnotu. Katalógový záznam, zahrabaný kdesi hlboko, ďaleko (napadá ma aj iné označenie toho miesta, ale ako som už písal, dávam si pozor na svoje vyjadrenia.) pre mňa reálnu hodnotu nemá. Dôkaz? Spomínaný katalóg best.sk nám priniesol za rok 396 návštev. Katalóg abc.sk presne 2 návštevy – jednu 29.6.2007 a druhú 12.9.2007. Obaja títo návštevníci prišli na titulku a hneď zdrhli. ABC.sk sa tak svojou „úžasnou“ službou podieľaľ na našej návštevnosti neuveriteľným a ohromujúcim podielom 0,0006%. No nekúp to!

Takýto druh podnikania je síce legálny, ale svojou hodnotou sa radí medzi etické bahno spamerov a doménových špekulantov.

Pokiaľ by však niekto bol ochotný platiť napríklad za to, že budem mať vo svojom mobile uložené telefónne číslo na jeho firmu alebo vo svojich bookmarkoch odkaz na jeho web – kľudne môže poslať ponuku. Na cene sa určite dohodneme.

One Response to “Najftipnejšia faktúra”

  1. Jankaon 11 aug 2009 at 21:10

    Mojmu klientovi bola takato faktura poslana tiez. Ide o velmi ubohe praktiky tejto spolocnosti, ale na Slovensku to predsa funguje.