Lama sa hrá na admina

8 novembra, 2008

Dnes bol nádherný, sychravý novembrový deň. Vhodný na depresie pre labilnejších jedincov. Pre ostatných ideálny na niečo dobrého a aspoň trochu užitočného. Zhodnotiť, premyslieť a začať konať. S krčahom kávy sa púšťam do dlho odkladaného upgradu. Predsa len, inštalácia wordpressu z novembra 2006 (2.0.5) bez akýchkoľvek zmien, to je matuzalemský vek. Téma, ktorú používam je kompatibilná, takže stačí stiahnuť potrebné súbory a poďme sa hrajkať:

Zálohovať všetky súbory zo servera. Brnkačka, nie? Zálohovať databázu. Ani to nie je žiaden problém. Ale bisťu, ako je možné, že tých mojich pár článkov a ešte menej komentárov zaberá v databáze takmer 12 MB? Malé hrabkanie sa v tabuľkách a ľaľaho: komentáre zaberajú nejako priveľa miesta. Zaujímavé – používal som antispamové riešenia, na stránkach sa komentárový spam nezobrazil, v administračnom rozhraní tiež nie, ale v databáze sa všetky ocitli. Domáca úloha na dlhé zimné večery: naučiť sa, kde súdruh urobil chybu – tentokrát sa z databázy mazalo 3500 komentárov, ostalo 20, v budúcnosti by to mohlo byť veselšie.

Do žiadneho ostrého upgradu sa radšej nepustím bez testovania na nečisto. Vytváram novú databázu a pokúšam sa nahrať do nej tabuľky zo zálohy. Uuupps, phpMyAdmin tvrdohlavo opakuje #1044 – Access denied… Upgrade musí počkať, prišiel čas na štúdium, ešteže máme diskusné fóra. Riešenie je jednoduché, stačí odtrániť jeden riadok kódu zo zálohy. (ehm, nabudúce si ju urobím poriadne).

Do testovacieho adresára nahrávam novú verziu WP a spušťam upgrade databázy. Očakávaný okamih pravdy – a prebehne bleskovo a úspešne. Ale na testovacej stránke – kde nič, tu nič. No jasne – chýba správna téma, volím defaultnú.

Na zaplakanie – čo sa to stalo s diakritikou? Je jasné, že problém je v kódovaní, ale kde presne, sakra? Takže ďalšia študijná prestávka. Aha – od verzie 2.2 je kódovanie UTF-8 a ja používam CP1250. No dobre, a čo s tým? Ponechať databázu a meniť nastavenia WP? Alebo hľadať riešenia na konverziu databázy? To druhé by bolo lepšie. Našťastie, WP komunita je skutočne skvelá a má riešenia aj pre lamy – úlohu zverím pluginu. V testovacej verzii o nič vážne nejde, takže ma neodrádzajú ani varovania:

This plugin makes and a irreversible job to your database so consider seriously the task to make a complete backup of your WordPress based site before proceed with the task.

This plugin has been developed and successfully tested under WordPress 2.2.x and 2.1.x
We cannot assure that it will work in any other minor or major release.
If you still want to use it after this warning proceed with the next and final step.

Jupí, mám databázu v ten správnej znakovej sade! Človek by aj poďakoval autorovi, ale v súčasnosti sa to nedá.

Nuž, zdá sa, že všetky problémy boli vyriešené, idem teda na ostro: vytvoriť zálohy, deaktivovať pluginy, zmazať staré súbory, nahrať nové súbory, spustiť upgrade, nahrať želanú tému a aktivovať ju (a zatiaľ ju ponechať v originálnom stave, pohrám sa s ňou neskôr), nahrať plugin na konverziu databázy, aktivovať ho a zrealizovať – aj s prestávkou na cigaretku a zaliatie čaju to trvalo cca 10 minút. Ale tie hodiny hrajkania sa pred tým… Jednoducho: som lama. Ale som na to hrdý. 😀

2 komentáre to “Lama sa hrá na admina”

  1. lacoon 12 nov 2008 at 07:20

    Poznámka k domácej úlohe na dlhé zimné večery: žeby SQL injection?