E.S.Posthumus – Cartographer

4 decembra, 2008

obal albumu E.S.Posthumus - Cartographer (cover)Kúpil som si nový album. To samotné samozrejme nestojí za zmienku. Navyše, nie je to nič nové – album bol vydaný už v januári 2008. Ale spája sa s ním príjemný príbeh:

V roku 1929 bola v Konštantinopole objavená mapa, ktorú vytvoril v roku 1513 admirál Piri Reis. Pri svojej kartografickej práci čerpal z desiatok starších máp, vrátane máp datovaných do 4.storočia pred Kristom. Podľa niektorých interpretácií mapa svojou presnosťou presahuje dobové zemepisné znalosti a prístrojové vybavenie vtedajšej civilizácie. Hoci k oficiálnemu objaveniu Anktarktídy došlo až o 300 rokov neskôr, Piriho mapa obsahuje aj jej pobrežie. Navyše, zálivy a ostrovy Antarktického pobrežia sú už 6000 rokov ukryté pod vrstvou ľadu, hrubého vyše kilometra. To zvádza k domnienke, že pôvodný prieskum pobrežia Anktarktídy bol urobený ešte skôr, než sa pokrylo ľadovcom.

Čo za civilizácia dokázala uskutočniť taký fascinujúci prieskum tak strašne dávno? Autori albumu, Franz Vonlichten a jeho brat Helmut si z tejto predstavy urobili inšpiráciu pre svoj album:

„On „Cartographer“, we imagine that these explorers were from the tiny island of Numa in the Southern Indian Ocean. As advanced seafarers, they navigated every corner of the Earth. We have created a language unique to them and tell stories through song that describe their creation, discoveries and ultimate demise.“

Máte radi príbehy? Vydajte sa na cestu s dávnymi moreplavcami:



Že nepoznáte E.S.Posthumus? Šup, šup na ich webstránku – celý prvý album Unearthed Vám môže hrať pri práci. Alebo pri čomkoľvek, čo robíte.

  • Album Unearhed sa dá kúpiť napríklad na Amazon.com za 8,99 USD. Album bol vydaný v roku 2001, obsahuje 13 veľlmi príjemných skladieb v celkovej dĺžke 58:13.
  • Druhý album Cartographer je k dispozícii na CDbaby.com za 19,98 USD, obsahuje 28 skladieb (2 audio CD) v celkovej dlzke 2:14:05.

2 komentáre to “E.S.Posthumus – Cartographer”

  1. Mr.Greenon 03 apr 2009 at 22:51

    Songy od Posthumusa poznam dlho, a vzdy si ich rad vypocujem…. z tohto albumu sa mi celkom paci Selisona, ale proste…. vpohodicke muzika [=